Lahjoilla iloa

Teksti ja kuva: Eija Hauska-Mertanen

Tätä kirjoittaessani ulkona riehuu kunnon talvimyrsky. Kun ajoin kotiin tuiskun keskellä, tulivat mieleeni ne lukuisat ihmiset ja perheet, joilla ei tänä jouluna ole kotia. Kuinka kiitollinen saan olla kodista. Ja kuinka syvä huokaus Jumalan puoleen sydämestä nousee niiden puolesta, jotka eivät tiedä, mihin päänsä kallistaisivat. Samalla tulee miettineeksi, mitä muuta voin tehdä heidän hyväkseen.

Noin kaksituhatta vuotta sitten Israelin maalla joutui moni perhe lähtemään kotoaan ilmoittautumaan veroluetteloihin. Heidän joukossaan olivat myös Joosef, Maria ja heidän syntymätön lapsensa. Sieltä, minne he matkustivat, ei tahtonut millään löytyä majapaikkaa. Lopulta he saivat tilaa eläinten suojasta. Siellä Maria joutui jopa synnyttämään Jeesus-lapsen. Meille tuo tuttu kertomus Jeesuksen alkutaipaleesta maan päällä jatkuu kertomuksena perheen maanpaosta. Oli luovuttava, paitsi kodista, myös kotimaastaan.

Jeesus tuli herraksi ja vapahtajaksi maailmaan. Haasteellisesti lähti hänen taipaleensa ihmisenä liikkeelle. Siksi hän tietää tänäänkin, mitä on olla köyhä, koditon ja pakolainen. Elämänsä loppuvaiheessa hän joutui kärsimään sekä fyysisesti että henkisesti. Hän siis tietää myös, mitä on elää kivun ja kärsimyksen keskellä.

Isä Jumala kuitenkin huolehti poikansa toimeentulosta pakolaisuuden aikana. Hän ei lähettänyt perhettä tyhjin käsin matkaan, vaan lähetti itämaan viisaat tietäjät lahjoineen perheen luo. Samoin meidätkin kutsutaan antamaan omastamme tämän ajan köyhille ja pakolaisille. Minä voin tämän joulun tärkeimmät lahjat antaa niille, joilla on oikeasti tarve elämisen tarpeista. Ja kiitos Jumalalle, saan antaa sen mukaan, kuin minulla on. Tyhjästä ei tarvitse antaa.

Jumala siunatkoon jouluamme niin, että voimme sanoa kuin Paavali: ”Ei niin, että minä puutteen vuoksi tätä sanon: Sillä minä olen oppinut oloihini tyytymään. Osaan elää niukkuudessa, osaan elää myös runsaudessa; kaikkeen ja kaikenlaisiin oloihin minä olen tottunut sekä olemaan ravittuna, että näkemään nälkää, elämään sekä runsaudessa että puutteessa.” (FIL. 4:11-12)

Jumalan siunaamaa joulun aikaa!

1 ajatus aiheesta “Lahjoilla iloa”

  1. Kiitos Eijalle ajankohtaisesta kirjoituksestasi, vaikkakin näin lahjojen antoon nähden perästä päin.

    Siunaten Olavi Huovinen

Kommentointi on suljettu.