Valoon, ajatuksia Luukkaan evankeliumin lukujen 23 ja 24 ääreltä

Teksti ja kuva: Eija Mertanen

Jeesuksen tie kuolemaan ja paluu kuoleman voittajana ylösnousemukseen on maailmanhistorian tärkein tapahtuma niin yksilön, yhteisöjen kuin kansakuntienkin kannalta.

Jeesuksen pimeää kärsimystietä seurasivat hänen ystävänsä, myös joukko naisia. Ristiltä alkanut pimeys jatkui Jeesusta seuranneiden naisten mielissä heidän ensimmäisellä käynnillään Jeesuksen haudalla. Ehkä heillä oli jo tunnistamaton aavistus valosta, joka syttyisi, koska kuoleman hetkellä sadanpäämiehenkin oli tunnustettava, että Jeesuksessa oli jotain yliluonnollista.

Viikon ensimmäisenä päivänä naiset tulivat uudelleen haudalle. He olivat jo surreet menetettyä ystäväänsä ja tarkoitus oli jatkaa surutyötä ruumiin voitelulla. Juuri koetun jälkeen oli varmasti suuri järkytys nähdä avoin hauta. Mutta ehkä ihmeen aavistus silloin kasvoi. Pimeys alkoi väistyä, kun he kohtasivat Jumalan enkelit. Nuo säteileväpukuiset miehet olivat ehkä merkki jostain paremmasta. Edelleen valo lisääntyy heidän mielessään. “Voiko tämän uskoa todeksi? Mehän näimme hänen kärsimyksensä, hänen runnellun ruumiinsa, joka vasta tuotiin tähän hautaan. Mitä hän puhuikaan meille, kun oli vielä keskuudessamme?” Kyllä, Jeesushan oli kertonut heille siitä ennalta. Sitä vain ei hädän hetkellä muista. Emme mekään aina muista, kun olemme keskellä pimeää, että Jeesus on kanssamme. Emme ennen kuin Jeesus itse meitä Pyhän Henkensä kautta muistuttaa.

Ja mitä tapahtuu, kun naiset menevät kertomaan uudet tietonsa eteen päin? Heitä ei uskota. Naisten höpötyksiä. Kaiken sen jälkeen, mitä naiset olivat Jeesuksen seurassa kokeneet, olisi voinut kuvitella, että heidän sanoillaan on enemmän painoarvoa. On vaikea uskoa, jos ei itse ole nähnyt ja kokenut tai saanut tietoa luotettavammalta taholta.

Uitko sinä syvissä vesissä tänään? Onko sinulla ongelmia ihmissuhteiden, terveyden, talouden tai jonkun muun elämäsi ison asian kanssa? Jumala haluaa rohkaista sinua! Nosta pääsi, valo löytyy pimeään. Jeesus kulkee rinnallasi pimeimmätkin hetket ja vähän aikaa kärsittyäsi, hän on sinua tukeva ja vahvistava. Hän tuntee kipusi, tuo kipujen mies ja sairauden tuttava. Hänet pieksettiin niin pahasti, että ihmiset peittivät kasvonsa häntä näkemästä, joten hän varmasti tietää, mitä on kipu. Hän, joka joutui evakkoon heti syntymänsä jälkeen, tietää varmasti, mitä on olla pakolainen ja maahanmuuttaja. Hän joutui pilkatuksi puhuessaan Jumalasta. Hän siis tietää, mitä on olla kiusattu. Hänen opetuslapsistaan yksi oli petturi, toinen kiivas, joku roikkui helmoissa. Jeesus varmasti tietää ihmissuhdehaasteet. Tuskin löytyy sellaista asiaa, josta hänellä ei olisi kokemusta. Siksi hänen, Jumalan Pojan oli kuljettava ihmisenä maan päällä, että voi ihmistä auttaa.

Sinä saat hänen apunsa ja lohtunsa. Jos hän ei ota kipuasi pois, ole kuitenkin turvallisella mielellä. Saat kulkea hänen kanssaan kaiken lävitse ja kerran käydä hänen kanssaan maahan, jossa ei ole kärsimystä, kipua, sairautta tai kuolemaa. Siellä ei uskoasi tulla kyseenalaistamaan. Siellä ei kysytä ihonväriä, kansalaisuutta, sukupuolta, pankkitiliä, ammattia, eikä mitään muutakaan, millä ihminen määrittelee toista. Siellä kysytään vain, oletko Jeesuksen oma.

Valoa elämääsi!