Vaihtoehtoinen totuus

Teksti: Helena Liukko | Kuva: Cheryl Scott/Freeimages.com

Tämän pyhäpäivän otsikkona on Jeesus, Pahan vallan voittaja. On siis kaksi valtaa, jotka vaikuttavat elämässämme, hyvä ja paha. Kaikki todellinen hyvä on lähtöisin Jumalasta ja hänen näkymättömästä valtakunnastaan, joka vaikuttaa täällä maan päällä. On myös toinen valtakunta, Pahan valtakunta, joka tuo esiin sitä, mikä meitä ihmisiä miellyttää ja tekeytyy hyväksi.

Päivän evankeliumissa Joh. 12:37-43 kerrotaan, miten ihmiset eivät uskoneet Jeesukseen tunnusteoista huolimatta, ja nekin, jotka uskoivat, eivät sitä julkisesti tunnustaneet, ”sillä he rakastivat ihmiskunniaa enemmän kuin Jumalan kunniaa.”

Jos etsimme kunniaa ihmisten silmissä, joudumme helposti harhaan. Koska perustamme on väärä, vihollisen on helppo huijata meitä. Jumalan Sanan ”vanhentuneiden” totuuksien tilalle voidaan etsiä paremmin nykyaikaan sopivia ”totuuksia”, jotka miellyttävät ihmisiä eivätkä varsinkaan saa ketään tuntemaan itseään huonoksi tai syntiseksi. Elämä helpottuu, kun ei tarvitse pyydellä anteeksi Jumalalta eikä ihmisiltä tai turhaan tutkia sisintään. Onhan jokaisella vapaus olla sellainen kuin on ja tehdä sitä, mikä sillä hetkellä hyvältä tuntuu. Totuus on halpaa, ei vain tavallisten ihmisten, vaan myös maailman johtajien puheissa ja teoissa.

Mitä siitä seuraa? Rauha katoaa. Olemme pelolla seuranneet, miten maailman tilanne kiristyy. Samoin katoaa sisäinen rauha ihmisten elämästä. Tänä ”vapauden” aikana on maassamme yhä enemmän masennusta ja mielenterveysongelmia. Se vapaus, jota Pahan valtakunta meille tarjoaa, onkin riippuvuuksia ja elämän tarkoituksettomuutta. Todellisen vapauden tuoja on Jeesus. Hän voi katkaista kaikki pahuuden kahleet, kun annamme hänen tulla elämäämme. Hän tuo mukanaan totuuden ja valon, mikä ei aina tunnu mukavalta, mutta kun annamme Jumalan muuttaa elämäämme, lopulta löydämme todellisen ilon ja rauhan.

Joh. 8:42-51 Jeesus selittää, miksi juutalaiset eivät uskoneet häneen. Hän puhui totuuden, mutta kuulijat olivat valheen vallassa. Näin on tänäkin päivänä. Ei ole vaihtoehtoisia totuuksia. On vain totuus ja valhe. Jae 47: ”Joka on Jumalasta, se kuulee Jumalan sanat.” Jeesus ei etsinyt omaa kunniaansa, vaan Jumalan kunniaa (jae 50). Rukoillaan, että Pyhä Henki avaisi korvamme kuulemaan ja sydämemme ymmärtämään, mikä on totta ja oikeaa, ja elämään sen mukaan Jumalan kunniaksi.