”Tulkoon Sinun Valtakuntasi…”

Teksti: Martti Nykänen | Kuva: Daniel Reche/Pixabay

Tämä jae kuuluu ehkä tunnetuimpaan rukoukseen maailmassa alkaen: ”Isä meidän, joka olet taivaassa, pyhitetty olkoon sinun nimesi, tulkoon sinun Valtakuntasi…” (Luuk. 11:2-.)

Usein fariseukset kyselivät Jeesukselta: ”Milloin tulee Jumalan valtakunta? tai milloin tulee sinun valtakuntasi?”

Hän vastasi heille: ”Ei Jumalan valtakunta tule silmin nähtävällä tavalla, eikä voida sanoa: ’se on täällä’ tai ’se on tuolla’ sillä katso, Jumalan valtakunta on sisäisesti teissä” tai ”teidän keskellänne”. (Luuk. 17:20-21.)

Tähän viittaa jo Jeremia puhuessaan uudesta liitosta: ”Minä panen lakini heidän sisimpäänsä ja kirjoitan ne heidän sydämiinsä, niin että minä olen heidän Jumalansa ja he ovat minun kansani. Silloin ei enää toinen opeta toistansa eikä veli veljeänsä sanoen: ’tuntekaa Herra’. Sillä he kaikki tuntevat minut pienimmästä suurimpaan, sanoo Herra: sillä minä annan anteeksi heidän rikoksensa enkä enää muista heidän syntejään”. (Jer.31: 33-.)

Uuden liiton periaate on siinä, että tuntee Jeesuksen sydämessään henkilökohtaisesti. Tähän myös Paavali viittaa, kun hän sanoo: ”Jos sinä tunnustat suullasi Jeesuksen Herraksi ja uskot sydämessäsi, että Jumala on hänet kuolleista herättänyt, niin sinä pelastut. sillä sydämen uskolla tullaan vanhurskaaksi ja suun tunnustuksella pelastutaan”. (Room. 10:10.)

Jeesuksen sisäinen tuntemus on aina ollut esillä, kun herätystä on ollut. Herätys onkin Jeesuksen elämän virtausta sydämiin. Tällainen elämä on kestävää. Siitä Paavali myös kirjoittaa: ”Kuka voi meidät erottaa Jumalan rakkaudesta”… Ei mikään. (Room. 8:33-36.)

Johannes Kastajasta puhuttaessa, Jeesus sanoi: ”Johannes Kastajan päivistä asti on hyökätty Jumalan valtakuntaa vastaan ja hyökkääjät tempaavat sen itselleen”. (Matt. 11:12-.)

Me ymmärrämme, että puitteet voi temmata ja ryöstää ja niin on tapahtunutkin. Historia kertoo siitä karua tekstiä.

Myös fariseuksille Jeesus sanoi puhuessaan kulmakivestä: Minä sanon teille:” Jumalan valakunta otetaan teiltä pois ja annetaan kansalle, joka tekee sen hedelmää”. (Matt. 21:43.)

Tämä teksti viittaa suoraa siihen, mitä tapahtui vuoden 70 tienoilla. Juutalaiset menettivät temppelin ja maan, kuten oli jo ennustettu huonompana vaihtoehtona jo Mooseksen puheissa. (Tämä vaihe ennustettiin väliaikaiseksi). Hedelmää alkoivat kantaa Jeesuksen opetuslapset. Pian koko valtakunta sai tietää Jeesuksen elämän tärkeimmän työn, maailman lunastuksen ja syntien sovituksen. Jumalan valtakunta levisi voimallisesti noin 300 vuotta.

Mitä tarkoittaa sana, ”hyökkääjät tempaavat sen itselleen”?

Historiasta voimme päätellä, että vuoden 300 jälkeen alkoi toinen vaihe.

”Jumalan valtakunnan puitteet” joutuivat maailman haltuun. Pian vilpittömät Herran seuraajan joutuivat ahtaalle. Paljon tuli marttyyreita. Mutta, ne joilla oli sydämessään Jumalan valtakunta, ne pysyivät ja tekivät tehtävänsä. He seurasivat sisäisesti Herraa ja yrittivät toteuttaa alkuseurakunnan mallia ja ohjeita. He kokivat lähetyskäskyn Herran viimeisenä tahtona.

Jeesus rukoili viimeisinä iltoina: ”En rukoile, että ottaisit heidät pois maailmasta, vaan että sinä varjelisit heidät pahasta. He eivät ole maailmasta, niin kuin en minäkään maailmasta ole. Pyhitä heidät totuudessa”. (Joh. 17:15.)

Tällaista sisäistä pyhyyttä ja totuutta me tarvitsemme, Jeesuksen sisäistä elämää meissä. Tämä on Jumalan valtakunnan todellisuus.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *