Teot ovat jo valmiina, vain toteuttajia kaivataan

Teksti: Tea Ikonen

Armosta Jumala on teidät pelastanut antamalla teille uskon. Pelastus ei ole lähtöisin teistä, vaan se on Jumalan lahja. Se ei perustu ihmisten tekoihin, jottei kukaan voisi ylpeillä. Mekin olemme Jumalan tekoa, luotuja Kristuksen Jeesuksen yhteyteen toteuttamaan niitä hyviä tekoja, joita tekemään Jumala on meidät tarkoittanut. (Ef. 2:8-10.)

Vietimme 1.10.2016 Imatralla Itä-Suomi rukoilee -tapahtumaa. Minua tapahtumassa kosketti monikin asia, joista yksi oli Hengen uudistus kirkossamme ry:tä edustaneen Panu Pitkäsen raamattuopetus. Hän käsitteli yllä olevaa raamatunkohtaa, ja tässä jotain ajatuksia, joita kyseinen kohta minussa herätti.

Ensinnäkin pelastus on tietysti armoa, eivätkä omat hyvät työt riitä viemään ketään Jumalan luo. Ehkäpä juuri tämä on Jumalan vastaus ihmisen rakkauden kaipuuseen. Rakkauteenhan Jumala on meidät kaikki tarkoittanut ja niin jokaisen ihmisen syvin kaipuu ole tulla hyväksytyksi. Elämä olisi ahdistavaa, jos rakkaus perustuisi omiin ansioihin ja oma arvo pitäisi pystyä todistamaan aina uudestaan. Mutta meidät on vapautettu ansaitsemasta Jumalan rakkautta tekojen kautta. Emme ole orjia.

Toiseksi, ihmiskunta on tarkoitettu Kristuksen Jeesuksen yhteyteen. Ilman Häntä kukaan ei ole täydellinen. Ilman Häntä jokaiselta ihmiseltä puuttuu jotain hyvin olennaista. Ehkä se ilmenee levottomuutena, tyhjyytenä tai irrallisuuden tai merkityksettömyyden tunteena, selittämättömänä kaipauksena, jota yrittää tyydyttää erilaisilla asioilla. Vain yhteys Jeesukseen tekee ihmisestä tosi ihmisen.

Kolmanneksi – tätä Panukin opetuksessaan painotti – meidät on tehty toteuttamaan niitä hyviä tekoja, joita tekemään Jumala on meidät tarkoittanut. Tämä tuo merkitystä elämään, ja merkityksen kokeminen on erittäin tärkeä osa ihmisen hyvinvointia. Lepoakin tarvitsemme, mutta liika joutilaisuus ei tuota hyvää hedelmää. Jos elämästä puuttuu mielekästä tekemistä, luulen, että ihminen syrjäytyy tai masentuu helposti. Tämä johtuu siitä, ettei meitä ole tarkoitettu lepäämään laakereillamme, vaan jo luomisessa meidät on tehty Jumalan kuviksi ja asetettu viljelemään ja varjelemaan maata (katso vaikka 1. Moos. 1:26-28 ja 1. Moos. 2:15).

Lisäksi Jumala on valmistanut nuo teot etukäteen, joten ne ovat oikeastaan Hänen tekojaan ja heijastavat Hänen rakkauttaan ja hyvyyttään. Ja jos Jumala on ne suunnitellut, niistä ei myöskään pitäisi ahdistua ja etukäteen ajatella, ettei pysty niitä toteuttamaan.

Minua ainakin innostaa ja inspiroi ajatus, että minut on luotu tekemään hyviä asioita. Eikä pelkästään hyviä asioita vaan jopa jumalallisia tekoja! Maailma on täynnä epäkohtia. Ehkäpä minä ja sinä voimme olla Jumalan vastauksia niihin. Teot ovat jo valmiina, vain toteuttajia kaivataan.