Teksti: Tea Ikonen | Kuva: Terry Cooper/Freeimages.com
Usko on sen todellisuutta, mitä toivotaan, sen näkemistä, mitä ei nähdä. (Hepr. 11:1.)
Olen miettinyt silloin tällöin uskoa. Mitä se oikein on, miten se näkyy? Mielestäni yllä oleva heprealaiskirjeen kohta antaa aiheelle aika hyvän määritelmän. Usko on luottamusta siihen, mikä ei vielä näy. Se on ojentautumista tulevaisuuteen, eräänlainen elämänasenne.
Jokainen uskoo johonkin. Se ei suinkaan liity ainoastaan kristinuskoon tai uskontoihin yleensä vaan on läsnä kaikessa elämässämme. Se, mihin itse kukin uskomme, ilmenee teoissamme, valinnoissamme ja toiminnassamme. Esimerkiksi opiskelija ottaa opintolainaa ja talon ostaja asuntolainaa uskoen, että selviää siitä. Ilman uskoa onnistumiseen ei myöskään kukaan perusta yritystä tai perhettä. Onko näistä takeita, että projekti onnistuu? Uskomme kuitenkin, että huominen, ensi viikko tai seuraava vuosi tulevat, kun suunnittelemme elämäämme, töitämme ja harrastuksiamme. Usko saa ihmiset ryhtymään erilaisiin hankkeisiin, ilman uskoa ei maailmassa paljoa tapahtuisi.
Olen törmännyt siihen, että usko ja tieto asetetaan silloin tällöin vastakkain. Tällaisissa vastakkainasetteluissa uskoa pidetään usein heppoisempana kuin tietoa. Minun mielestäni uskon ja tiedon raja on kuitenkin melko häilyvä. Suurin osa tietona pitämistämme asioista kun on itse asiassa uskomuksia. Minun nähdäkseni kaikki, mistä ei ole omakohtaista kokemusta, perustuu uskoon. Minun ei auta kuin uskoa, että se, mitä olen oppinut koulukirjoista, luen sanomalehdistä tai kuulen uutisista, on totta. Jonkin määritelmän mukaan tieto kuulemma onkin vain hyvin perusteltu uskomus.
Entäpä usko Jeesukseen ja Jumalan lupauksiin? Se – niin kuin usko mihin tahansa – näkyy myöskin lopulta käytännön elämässä, puhuimmepa mitä tahansa. Huolehdinko kaikesta ja turvaan materiaan vai luotanko kaikessa Häneen, johon sanon uskovani?
Uskoessamme Jeesukseen joudumme usein luottamaan siihen, mitä olemme kuulleet vaikkei se näy tai ole vielä toteutunut. Kukaan meistä ei ole ollut läsnä, kun Jeesus eli maan päällä, teki ihmeitä, kuoli ristillä ja nousi kolmantena päivänä. Mutta me uskomme, että näin tapahtui, ja uskomme näiden tapahtumien merkityksen: Jeesus lunasti meidät vapaaksi synneistämme ja saamme vielä jonain päivänä nousta kuolleista niin kuin Hän.