Teksti: Martti Nykänen | Kuva: Bess-Hamiti/Pixabay
…”Hän kääntää jälleen isien sydämet lasten puoleen ja lasten sydämet isien puoleen”… Mal.3.24.
Tämä Vanhan testamentin viimeinen jae luo toivoa. Kun tämä jae kirjoitettiin n. v. 420 eKr., kansa oli jo unohtanut sen hyvän, mitä Herra oli taas kansalleen antanut. Se oli Kooreksen käskyllä saanut palata maahan ja rakentaa temppelin ja muurin Jerusalemin ympärille. Malakia kehotti aiemmin parannukseen monessa asiassa: “isienne päivistä alkaen olette poikenneet minun käskyistäni”. Hän mainitsee sortamisen palkanmaksussa, lesken, orvon ja muukalaisen oikeutta ei ole etsitty. Oman edun takia on Herran huone laiminlyöty. Tässä hän jopa kehottaa koettelemaan Herraa. Oma menestys on tullut niin tärkeäksi, että on kanttia sanoa, että on turha palvella Herraa. Kun Herra jää elämästä syrjään, silloin jää paljon arvokasta syrjään.
Malakia varoittaa: älkää olko uskottomat nuoruutenne vaimolle. Tällä te täytätte Herran alttarin kyynelillä. Tänäkin aikana rukousalttarit täyttyvät kyynelillä, kun nuoruuden puoliso hylätään. Tätä tapahtuu myös ns. saarnaajien ja pappien kohdalla. Raamattu kehottaa olemaan sanan palvelijoina esimerkkinä kansalle. Huonoa mallia on liikaa näytetty. Malakian mainitsema viallinen uhri Herran pöytään kuvaa epärehellisyyttä asioissa, vääristettyjä asiakirjoja, totuuden vastaisia veroilmoituksia, perusteettomia korvauksia eri asioissa. Malakian aika on jälleen kansan alennustilaan menoa. Profeetta oli tietoinen asiasta ja teki voitavansa.
Hän luo toivoa Elian tulolla. Tämä kääntää jälleen kansan sydämen. Hän puhuu ytimeen: ”Isien sydämet lasten puoleen ja lasten sydämet isien puoleen”. Luukas lainaa samaa kohtaa Luuk. 1:17 ja lisää: ”Tottelemattomat vanhurskasten mielenlaatuun”. Tämä on nykyajan villitys. Kaikki ovat niin itsenäisiä ja itsekkäitä. Perheenjäsenetkin elävät kukin omilla ehdoillaan. Vielä laitkin muutetaan sotkua tukemaan. Minua on aina liikuttanut sellainen ohjelma TV:ssä, kun joku etsii oikeaa isäänsä, vaikka 40 vuoden jälkeen, ja viimein löytää. Mikä ilo siitä syntyy. Tämä perheen ilo pyritään hälventämään sekoittamalla perheasiat. Ihmisistä tulee kuin karjaa, joka ei tiedä taustojaan.
Elian hengessä lausutut sanat kuvaavat hyvin, mitä tapahtuu, kun Pyhä Henki pääsee puhumaan ihmissydämelle. Läheisten kanssa ensiksi tulee asiat laittaa kuntoon. Pyydetään lapsilta anteeksi ja lapset pyytävät vanhemmilta anteeksi. Puolisot sopivat asiat, ja itkevät kaulatusten ja sitten koko perhe riemuitsee. Tasa-arvo-sanaa käytetään väärin perheasioissa. Tasa-arvoa ei ole se, että kaikkien pitää tehdä samoja töitä samalla palkalla. Tehtävät voi jakaa sopivasti lahjojen ja taipumusten mukaan. Näin kokonaisuus toimii. Tottelemattomuus ja kapinallisuus tuo itkua ja kyyneleitä ennen kaikkea lapsille, jotka eivät yleensä voi vaikuttaa asioihin.
Herätys on aina asioiden kuntoon laittoa ensin läheisten kanssa.