Juhannuksen sanoma 2000-luvun ihmiselle?

Teksti ja kuva: Eija Mertanen

Juhannuksella on pitkät perinteet Suomen kesässä. Tämä yöttömän yön juhla on tullut osaksi kirkollisia juhlia 400-luvulla, jolloin katollinen kirkko alkoi viettää sitä Johannes Kastajan syntymäpäivänä. Ilman kristillistä sanomaa päivään on kuulunut meluaminen ja juopottelu, jonka uskottiin ajavan pahoja henkiä ja tuottavan paremman sadon.

Mutta mikä mies oli Johannes Kastaja? Raamattu kertoo, että hän kulki outona ilmestyksenä kehottamassa ihmisiä kääntymään pois pahoilta teiltänsä siihen aikaan, kun Jeesuksen oli aika aloittaa toimintansa. Israelin kansa, joka oli tuolloin vieraiden valtojen kurimuksessa omasta syystään, tarvitsi parannussaarnaajaa. Johannes oli rohkea mies. Hän ei pelännyt puhua kovia sanoja, kun niille oli tarvetta. Hän tuomitsi arvelematta kaikkinaisen vääryyden ja turmeltuneen menon riippumatta siitä, mihin yhteiskuntaluokkaan kuulijat kuuluivat. Luuk. 3:9 mukaan Johannes sanoo: ”Kirves on jo pantu puiden juurelle. Jokainen puu, joka ei tee hyvää hedelmää, hakataan pois ja heitetään tuleen!” Kun ihmiset kysyivät, mitä tämä merkitsee, Johannes vastasi: ”Jolla on kaksi paitaa, antakoon toisen sille, joka on ilman ja se jolla on ruokaa, tehköön samoin… Älkää vaatiko enempää, kuin teille on säädetty… Älkää ryöstäkö älkääkä kiristäkö keneltäkään vaan tyytykää palkkaanne.” (tiivistys jakeista 11-14.) Johannes myös nuhteli suoraan yhtä hallitsijaa, joka piti veljensä vaimoa (jae 19).

Johannes Kastajan saarna sopii hyvin meidän aikaamme. Tänä päivänä on muodikasta elää, kuten itse parhaaksi katsoo. Jos minusta tuntuu, että haluankin tuon naapurin vaimon tai miehen, kimppuun vaan. Tai jos minä mieluummin menen bilettämään, kuin olen lasteni kanssa, niin se on minun asiani. Ja mitä se minuun koskee, jos toisilla on nälkä. Eihän se minun vikani ole. Näin valitettavasti ajattelevat niin valtaa pitävät kuin muutkin kansalaiset yhteiskunnallisesta asemasta ja kulttuurisesta taustasta riippumatta.

Tänä juhannuksena haluan, että minun elämäni on elämäksi myös toisille. Kaikille niille joita kohtaan ja myös niille, joita minulla on mahdollisuus auttaa. Koko maailmaa en voi pelastaa, mutta haluan iloisena tehdä oman osani. Rukoilen, että sinä haluat tehdä samoin eikä vain juhannuksena, vaan kaikkina elämän päivinä.

Siunausta välittämisen tielle!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *