Inhimillisiä tunteita

Teksti ja kuva: Eija Hauska-Mertanen

Käytämme mieheni Vesan kanssa lähes päivittäin hetkisen raamatun lukemiseen ja tutkimiseen Hetkisen avustuksella. Hetkinen on Raamatun lukemisen tueksi tuotettu julkaisu, jossa käydään järjestelmällisesti läpi Raamatun tekstejä kommenttien kera. Nämä kommentit voivat avata uusia näkökulmia Raamatun teksteihin.

Näin pääsiäisen alla Jeesuksen kärsimystietä lähestytään Markuksen evankeliumin avulla. Lauantain 4.4. teksti oli Markus 14:26-42. Tämä kertomus, jossa Jeesus lähtee Öljymäelle opetuslastensa kanssa rukoilemaan viimeisen aterian eli ehtoollisen jälkeen, esiintyy usein kehotettaessa uskovia valvomaan ja rukoilemaan. Minua puhutteli tällä kertaa tekstissä toinen asia. Jakeet 33 ja 34 kuuluvat seuraavasti: Hän (Jeesus) otti mukaansa Pietarin, Jaakobin ja Johanneksen, ja hän alkoi tuntea kauhua ja tuskaa. Niin hän sanoi heille: ”Minun sieluni on syvästi murheellinen, aina kuolemaan asti. Jääkää tähän ja valvokaa.”

Jeesus tiesi, mikä häntä odotti ja siksi on myös ymmärrettävää hänen kokemuksensa ja tunteensa. Jollain tapaa Jeesuksen kauhun ja tuskan kokemus toi mieleeni tämän ajan ja kaikki ne pelot ja huolen aiheet, joiden keskellä olemme viimeiset viikot eläneet. Ehkä sinäkin olet kuullut sanottavan, ettei kristityn tarvitse pelätä kuolemaa ja näin onkin. Mutta meidän ei tarvitse myöskään hävetä pelkojamme, jotka ovat ihmiselle ihan luonnollisia olipa kyseessä lähestyvän kuoleman pelko tai joku muu huoli. Tällaisissa tilanteissa voimme kääntyä Taivaallisen Isämme puoleen, rohkaista toisiamme ja olla toistemme tukena. Vaikka pelottaa, voimme rukoilla Isän täydellisen tahdon tapahtumista elämässämme. Jeesus, kipujen mies ja sairauden tuttava, on luvannut olla kanssamme joka päivä maailman loppuun asti niin tuskan ja ahdistuksen kuin ilon ja onnen päivinä.

Tähän loppuun haluaisin vielä jakaa kanssanne voimalaulun, joka on minua auttanut ahdistuksen hetkinä. Se löytyy Psalmista 91. Koska en voi tässä tekstissä laulaa, kaiva se esiin omista musiikkikokoelmistasi tai netistä. Laulun alkuhan kuuluu: Joka korkeimman suojassa istuu, kaikkivaltiaan varjossa yöpyy. Sanoo hän, Herra on minun linnani, turvapaikka ja Jumalani. Jumalan turvaa elämääsi ja siunattua pääsiäisen aikaa sekä alkavaa kevättä!