Iloa ja voimaa rukouksesta

Teksti ja kuva: Eija Hauska-Mertanen

Ilahduin suuresti edellisestä blogista, jossa Esa Kosonen käsitteli rukoilemisen muotoja. Ajattelin, että viimeaikaiset kokemukseni ovat ikään kuin jatkoa tai esimerkkiä noista tavoista. Luen Raamattua päivittäin. Joskus vain jakeen, joskus useita lukuja. Raamattu on innostava kirja, koska siihen tarttuessaan voi joutua aina uuden eteen. Tekstit, joita on lukenut kymmeniä tai jopa satoja kertoja, saavat uutta syvyyttä tai Pyhä Henki osoittaa uuden näkökulman.

Olen kokenut, kuinka Jeesuksen opettama Isä meidän -rukous (Matt.6:9-13) on tuonut elämääni rukouksen loputtomia ulottuvuuksia niinä vuosikymmeninä, joina olen sitä rukoillut (yli 50 vuotta). 80-luvun lopussa hankin Larry Lean kirjoittaman kirjan Voisitko rukoilla tunnin? Tuo kirja käsittelee Isä meidän -rukousta ja sitä valtavaa aarretta, joka meille on tässä rukouksessa annettu. Tartuin Lean esittämään haasteeseen ja lähdin matkalle, joka on ollut välillä hyvinkin kivistä ja tie joskus vesakoiden peittämää. Kun olen taas tarttunut tiukemmin niihin periaatteisiin, joita Lea kirjassaan varsin Raamatun mukaisesti esittää, olen kokenut suurta siunausta.

Rukoushan alkaa sekä loppuu ylistykseen. Kiitämme siinä kaikkivaltiasta ja Pyhää Jumalaa, joka on myös meidän rakas Taivaallinen Isämme. Tähän kiitokseen ja ylistykseen kannattaa heittäytyä, sillä mitä enemmän me aikaamme annamme Isällemme, sen enemmän voimme kokea sitä rakkautta ja turvaa, mitä vain Hän voi antaa. Yhteys voi syntyä vain seurustelemalla. Jos sanon rakastavani esimerkiksi puolisoani, mutta en ole valmis viettämään aikaa hänen kanssaan, tuo rakkaus voi kuivua kokoon hyvinkin nopeasti.

Jumalan tahdon tapahtumista ja Jumalan valtakuntaa saan pyytää elämäni kaikille alueille. Se tarkoittaa niitä hengen, sielun ja ruumiin tarpeita, joita minulla on. Ja mikä parasta, tätä saan rukoilla myös perhekuntani, sukulaisten, ystävien, työtoverien, seurakuntaperheiden ja koko maailmanlaajuisen suuren seurakunnan, sekä eri yhteiskunnallisten instanssien puolesta. Rukoilen, mitä ikinä Pyhä Henki kutsuu rukoilemaan. Tämä linkittyy myös pyyntöön “Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme” ja “anna meille anteeksi meidän velkamme”.

Vielä ennen palaamista ylistykseen saamme pyytää “Äläkä saata meitä kiusaukseen”. Kiusausten keskellähän me elämme. Jumala ei ole meitä niihin saattamassa, mutta Hän voi varjella meitä niin, ettemme lankea. Ja kiitos Jumalalle, kun lankeamme, on Hän meidät voimallinen taas nostamaan pystyyn. On vaikea kertoa lyhyesti aiheesta, joka on niin monisyinen, mutta kiitos Taivaalliselle Isällemme, joka haluaa olla elämämme ja kutsuu iloitsemaan ja saamaan uutta voimaa Hänen läsnäolossaan.

Rukousterveisin Eija Hauska-Mertanen

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *