Evankeliumi – mitä se on?

Teksti: Martti Nykänen | Kuva: Congerdesign/Pixabay

Suomessa sitä käännetään Ilosanomaksi ja Hyväksi uutiseksi jne.

Mistä se alkoi ja mikä on sen tärkein viesti?

Ensimmäisen kerran se mainittiin Raamatun alussa syntiinlankeemuksen jälkeen.

Kun Aatami ja Eeva kohtasivat Jumalan lankeemuksen jälkeen, ja syyttelyn jälkeen puheet kääntyivät käärmeeseen, Herra Jumala sanoi käärmeelle: ”Koska tämän teit, sinä olet kirottu kaikkien karjaeläinten ja villieläinten joukossa. Vatsallasi sinun on kuljettava ja tomua syötävä koko elinaikasi. Minä panen vihollisuuden sinun ja naisen välille ja sinun siemenesi ja hänen siemenensä välille. Hän on murskaava sinun pääsi, ja sinä haavoitat häntä kantapäähän.” 1. Moos.3:14-

Raamatun muihin teksteihin soveltaen tässä ensimmäisen kerran ilmoitetaan Jeesuksen tehtävä. Vaimon siemen viittaa viattomana neitseestä syntyvään messiaseen, Jeesukseen, joka polkee rikki käärmeen pään. (Aatamin jälkeläiset eivät enää kelvanneet lankeemuksen tähden.) Raamatun alussa on konkretiaa. Me ymmärrämme, että käärmeen takana oli langennut enkeliruhtinas, joka onnistui saamaan ihmisen puolelleen.

Evankeliumin julistus siis alkoi jo Paratiisista. Kronologisesti Raamattua lukien tämä ilosanoman toteutuma kerrotaan tarkentuen aina enkelikuoroon asti yöllä paimenten kedolla. ”Hyvä sanoma suuresta ilosta” Luuk. 2:10.

Olen tehnyt monisteen niistä Vanhan Testamentin raamatunkohdista, joissa viitataan Jeesukseen. Löysin yli kolmekymmentä suoraa viittausta. Lisäksi epäsuoria mainintoja on lukematon määrä. Tärkeimpiä suoria viittauksia ovat Aabrahamille, Iisakille ja Jaakobille annetut ilmoitukset, Juudan valtikka, ikuinen Daavidin kuninkuus, Iisain vesa, Beetlehem, Immanuel, ”Katso, Neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttä pojan ja antaa hänelle nimen Immaanuel.” Jes.7:14.

Maria, Joosef ja myös Simeon saivat suorat ilmoitukset Messiaasta.

Evankeliumin ydin on siinä, että meidän ja myös koko maailman synnit sovitettiin Jeesuksen viattomalla verellä. Tämä on se hyvä sanoma, mikä meille on ilmoitettu.

Tämä sanoma piti Jeesuksen viimeisessä viestissä julistaa kaikkialla maailmassa, kaikille kansan heimoille. ”Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumia kaikille luoduille.” Mark. 16:15.

”Kaikki, jotka ottivat hänet vastaan, saivat oikeuden tulla Jumalan lapsiksi, niille, jotka uskovat hänen nimeensä.”

Tämä myös toteutuu: ”Tämän jälkeen minä näin suuren joukon, jota ei kukaan voinut laskea, kaikista kansanheimoista, sukukunnista ja kielistä. He seisoivat valtaistuimen edessä yllään pitkät valkeat vaatteet ja käsissään palmunoksat ja huusivat voimakkaalla äänellä: pelastus tulee meidän Jumalaltamme, joka istuu valtaistuimella, ja Karitsalta.”

Pelastussuunnitelma on annettu. Sen vastaanottaminen on jokaisen yksilön vastuulla.

Vielä on heimoja, joille ei ole kuulutettu tätä ilosanomaa. Rukoillaan ja toimitaan, että tämä annettu tehtävä tulee loppuun asti suoritetuksi ja juhla voi alkaa.